top of page
דכאון

דיכאון

Hypericum perfuratum - פרע מחורר (היפריקום)

Untitled_Artwork (4).jpg

צמח שמקורו באירופה ובמערב אסיה אך כיום הוא נפוץ בכל רחבי העולם כצמח בר וכגידול מסחרי.

זהו אחד מצמחי המרפא הנבחרים לטיפול ושיקום של מערכת העצבים, הוא גם בין הצמחים הנפוצים והנחקרים ביותר ברפואת צמחי המרפא. 

נמצא בשימוש רפואי כבר אלפי שנים ומעבר לשימוש שלו כנוגד דיכאון, חרדה, אי שקט, כאבים עצביים ועוד,  הוא ידוע גם בתור צמח אנטי ויראלי ואנטי בקטריאלי משמעותי. ניתן לעשות בו שימוש חיצוני (כשמן/משחה) לשיקום רקמות העור ולריפוי פצעים וצלקות.

בישראל, הצמח נמצא ברשימה הרוקחית וניתן להזמין אותו דרך מרשם של הרבליסט או בבתי המרקחת המורשים לכך. בנוסף, הופקה ממנו תרופת מרשם לטיפול בדיכאון בשם 'רמוטיב'.

Rhodiola rosea - Golden root - רודיולה

מוצאו של הצמח בצפון ומרכז אסיה ובעיקר באזורי רוסיה, סיביר ובצפון אירופה.

צמח מוביל לטיפול בדיכאון, עייפות ותופעות של חולשת מערכת העצבים ותשישות לכן יתאים גם למצבים של פיברומיאלגיה, תת פעילות של בלוטת התריס ותסמונת התשישות הכרונית. הוא נחשב לנוגד חמצון ולצמח המזין ומאתן את מערכת העצבים, מעורר וממריץ, בעל עוצמת פעילות בינונית ובעל פעילות רפואית אדפטוגנית - פעילות המשפרת את העמידות ויכולת ההסתגלות של הגוף, כמו למשל במצבי דחק ומתח מתמשך. 

מן המחקרים עולה עוד כי הצמח ממריץ את השפעתם של המוליכים העצביים נוראדרנלין, דופמין וסרוטונין במערכת העצבים המרכזית ומשפר כך את התפקוד המנטלי, את מצב הרוח ומסייע לשמור על תחושה של שביעות רצון.

הוכח במחקרים כי הרודיולה מסייעת למוח לייצר סרוטונין, מוליך עצבי חשוב הקשור למצב הרוח ותחושת שמחה. הצמח מייעל העברה של חומרי מוצא ליצירת הסרוטונין (טריפטופן ו- 5-HTP) ובכך מתפקד כגירסה טבעית וידידותית של תרופות נוגדות דיכאון וחרדה ממשפחת ה- SSRI.

Untitled_Artwork (1)_edited.jpg
Untitled_Artwork (6).jpg

Turnera diffusa - דמיאנה

מוצאו של הצמח במרכז ודרום אמריקה, באזורים בין טקסס לבוליביה ובעיקר במקסיקו.
על פי הרפואה המסורתית הצמח משמש כאפרודיזיאק (מעורר חשק מיני) וכמשפר מצב רוח והיה מקובל לעשן אותו במקום טבק.
זהו צמח המכיל ריכוז גבוה של חומרים פעילים נדיפים ולכן הוא מאוד ארומטי. חומרים אלו נקשרים עם השפעתו המחזקת והממריצה על מערכת העצבים והליבידו. על פי המחקר המודרני לצמח פעילות רפואית נוגדת דיכאון וחרדה, מרוממת, משפרת תפקוד וחשק מיני. לצמח גם זיקה למערכת העיכול, מפיג גזים ומתאים למצבים של חוסר תיאבון (אנורקסיה) וקשיי עיכול.

Panax ginseng - ג'ינסנג קוריאני

מוצאו באזורים ההרריים של סין, יפן וקוריאה. הצמח מוזכר לראשונה בסיפור הבריאה הסיני. 

בסין, ביפן ובקוריאה הוא נחשב לצמח יקר ערך ונדיר בעל איכויות מרפא עליונות.
ע"פ הרפואה הסינית הצמח מעצים את הצ'י ותומך בתמצית החיים (הג'ינג JING).
על פי רפואת הצמחים המודרנית הצמח נחשב לממריץ יותרת הכלייה (בלוטת האדרנל) האחראית על הפרשת קורטיזול ואדרנלין. אלו הורמונים המשפיעים על תגובת הדחק של הגוף, כלומר תפקוד הגוף במצבי לחץ קיצוניים. בעת מצוקה כמות הורמוני הדחק עולה וכך גם הדרישה מהבלוטה. תסמיני שחיקה של הבלוטה יתאפיינו בקושי בהתמודדות על עם מצבי לחץ שונים כמו גם דיכאון, בעיות קשב וזיכרון ומצבי חולשה קיצוניים.
הצמח נחשב לאדפטוגן ראשון במעלה (פעילות המשפרת את העמידות ויכולת ההסתגלות של הגוף), ממריץ, מחזק ומזין את מערכת העצבים, מוריד רמות סוכר בדם, מחזק את הלב, מעורר ומשפר תפקוד מיני, ממריץ ומשפעל את מערכת החיסון, מה שהופך אותו למתאים מאוד למצבים של תשישות פיזית ונפשית וחולשה חיסונית.

Untitled_Artwork (7).jpg

Melissa officinalis - מליסה רפואית

Untitled_Artwork (8).jpg

צמח תבלין רב שנתי בעל תערובת ארומטית לימונית (ריח וטעם) ולכן מתאים לחליטה.
הצמח נפוץ מאוד במסורת הים תיכונית והאירופאית ומוצאו במזרח התיכון, מערב אסיה ואירופה.
הוא נחשב לנוגד דיכאון מועיל בשל תכונותיו המרגיעות והמרוממות יחד.
בשל הצלחתו הרפואית בשילוב טעמו העדין הוא התפשט לרוב חלקי העולם והפך נפוץ מאוד לשימוש.
הצמח בעל זיקה לכמה מערכות שונות ביניהן מערכת העצבים, מערכת העיכול והמערכת האנדוקרינית. הוא מחזק ומזין את מערכת העצבים, מרגיע, מרומם ונוגד עווית (משכך כאבים), אנטי ויראלי מצויין, מפיג גזים ומתאים למצבי סטרס, דיכאון, חרדה בשילוב עם קשיי עיכול כמו כאבי בטן, תסמונת המעי הרגיש (IBS), דיספפסיה והוא מסייע בשחרור כאבים עוויתיים.

Acorus calamus - אקורוס

אזור הגידול הטבעי של הצמח הוא באסיה, במזרח אירופה ובצפון אמריקה. 

ברפואה המסורתית (הודית, סינית, אינדיאנית ועוד) שימש האקורוס מזה מאות שנים למטרות רפואה שונות, ביניהן דלקות מפרקים, בעיות עיכול למיניהן וכמחזק מערכת העצבים. 

ברפואת הצמחים המודרנית אקורוס מקובל לשימוש בעיקר לטיפוסים חסרים, חלשים, חיוורים אשר חולשתם מתמקדת בעיקר במערכת העיכול ובמצב הרוח. הצמח מגביר תיאבון ולכן גם יתאים למצבי תת תזונה (אנורקסיה), מגן על מערכת העצבים, ממריץ את הקיבה, מרומם, נוגד עווית ומפיג גזים.

Untitled_Artwork (9).jpg
חרדה

חרדה

Hydrocotyle - Centella asiatica - ספלילה

Untitled_Artwork (10).jpg

מוצאו של הצמח בדרום אסיה והוא נפוץ בעיקר באזור הודו, פקיסטן ובסין. 

הצמח נפוץ מאוד לשימוש ברפואה ההודית המסורתית (איורוודה), שם הוא נחשב לאחד הצמחים המובילים ושימש בעיקר להגברת יכולת הריכוז וחיזוק מערכת העצבים בהיבט של דמנציה ויכולות קוגניטיביות. 

הצמח מוכר גם ברפואה הסינית וברפואה המסורתית של הילידים באמריקה הצפונית. 

ברפואת הצמחים המודרנית נחשבת הספלילה לצמח המותווה בעיקר לטיפול בחולשה ותשישות פיזית ומנטלית, לכן יתאים למצבי חרדה ודיכאון ולשיפור התפקוד המנטלי והקוגנטיבי. 

הצמח בעל עוצמת פעילות בינונית ובעל השפעה אדפטוגנית - פעילות המשפרת את העמידות ויכולת ההסתגלות של הגוף, כמו למשל במצבי דחק ומתח מתמשך, תומכת בבלוטת האדרנל ותומכת בתפקודי בלוטת התריס . לצמח גם זיקה לשיקום ועידוד של התחדשות רקמות ולכן יתאים גם להתאוששות מפציעות וניתוחים.

Valeriana officinalis - ולריאן רפואי 

צמח מרכזי וחשוב לטיפול במערכת העצבים. הצמח נפוץ ברחבי אירופה, בעיקר באנגליה, הולנד ובלגיה ויש לו שימוש מסורתי כצמח מרגיע ותומך במערכת העצבים. 

ע"פ רפואת הצמחים המודרנית שורש הולריאן הוא מחזק מערכת עצבים ראשון במעלה ונהוג לשלבו בטיפול בהפרעות המקושרות לחולשה של מערכת העצבים. 

בין פעילותיו הרפואיות: נוגד חרדה, נוגד דיכאון, מרגיע, מרומם רוח, משכך כאבים, משרה שינה ונוגד עווית לשרירים. לולריאן מנגנון פעולה ייחודי הפועל כמגביר נוכחות של גאבא בסינפסות ע"י מניעה של פירוק המעביר העצבי בסינפסות. 

בישראל, הצמח נמצא ברשימה הרוקחית וניתן להזמין אותו דרך מרשם של הרבליסט או בבתי המרקחת המורשים לכך. 

Untitled_Artwork (18)_edited.jpg

Tilia europea - תרזה 

Untitled_Artwork (23).jpg

טיליה אירופאית היא עץ נשיר שמוצאו באירופה אך נפוץ גם בארה"ב. 

פרחי הטיליה נחשבים לצמח עדין, בעל פרופיל בטיחות גבוה ולכן צמח זה יתאים מאוד גם לשימוש בילדים. טעמו לימוני ומתקתק ומתאים מאוד לשימוש בחליטה. 

פעילותו הרפואית של הצמח גם היא קרדיווסקולרית בעיקרה. הוא מוריד לחץ דם, מייזע, מרגיע, נוגד עווית ומשתן על כן, יתאים למצבים של לחץ דם גבוה או חום גבוה ולצד זה יתאים למצבים של חרדה, מתח נפשי וחוסר שקט, כאבים בחזה וקוצר נשימה.

Crataegus - עוזרר (קרטגוס)

עץ קטן, נשיר וקוצני ממשפחת הורדניים, נפוץ החל ממערב אסיה, דרך אירופה ועד לצפון אמריקה, כולל המזרח התיכון לרבות ישראל. 

העוזרר משמש ברפואות מסורתיות רבות כמחזק לב (נותן טוניק) הן מבחינה פיזיולוגית והן מבחינה אנרגטית. לפי מחקרים מודרניים פעילותו הרפואית של הצמח היא בעיקרה קרדיווסקולרית והוא נחשב כמגן ומזין את שריר הלב, מחזק כלי דם, מחזק לב (נחשב כאינוטרופי חיובי), משפר זרימת דם היקפית, מרחיב כלי דם, מאזן לחץ דם (נמוך וגבוה), משפר זרימת דם בעורקיים הכליליים ונוגד חמצון משמעותי.

הצמח יתאים למגוון מצבים הקשורים למערכת הלב וכלי הדם כגון טרשת עורקים, תעוקת חזה, לחץ דם גבוה, אי ספיקת לב ומיוקרדיטיס. 

ע"פ הרפואה הסינית העוזרר מחזק את צ'י ודם הלב ומניע את צ'י הלב ולכן נחשב כנוגד חרדה מצויין ומתאים מאוד למצבים של מתח נפשי, חרדות, חוסר מנוחה דופק מואץ ופלפיטציות.  

Untitled_Artwork (17)_edited.jpg

Verbena officinalis - ורבנה רפואית 

Untitled_Artwork (19)_edited.jpg

צמח עשבי רב שנתי, מוצאו באגן הים התיכון והוא גדל בר גם בישראל.
הורבנה הייתה מקובלת מאוד בשימוש במסורות הרפואיות הים-תיכוניות והאירופאיות במשך מאות שנים והיא נזכרת בכתבים עתיקים רבים. המצרים השתמשו בצמח לצרכים פולחניים, עבור הרומאים הוא נחשב לצמח המקודש ביותר וכינויו היה "צמח קדוש" איתו נהגו לטהר בתים ומקדשים.
ברפואת הצמחים המודרנית הצמח מקובל לשימוש כמחזק ומזין את מערכת עצבים, ממריץ מרה, מרגיע , נוגד עווית ומגביר ייצור חלב בהנקה. הוא יתאים למצבים של חרדה, דיכאון לאחר לידה, תסמונת קדם-וסתית, כאבי ראש ועצירות. בנוסף הצמח מוגדר כנטול רעילות ומתאים לשימוש ממושך במבוגרים וגם בילדים. 

מתח

צמחי מרפא תומכים בתשישות נפשית ומנטלית ובמתח מתמשך 

Withania somnifera - ויתניה משכרת (אשווגנדה) 

Untitled_Artwork (25).jpg

צמח האשווגנדה (שמו ההודי) נפוץ במזרח התיכון ובחלקים הסאב-טרופיים של הודו והוא נחשב לאחד מצמחי המרפא החשובים ביותר ברפואה ההודית המסורתית (איור-ודה) ואף מכונה ה'ג'ינסנג ההודי'. 

בעוד שעליו של הצמח נחשבים לרעילים בשימוש פנימי, שורשו נחשב לאחד מפלאיו של עולם צמחי המרפא.

הצמח נחשב לאדפטוגן ראשון במעלה ומיוחסת לו השפעה המשפרת את מנגנוני ההסתגלות של הגוף והוא מקובל מאוד לחיזוק נפשי ופיזי. 

בין פעולותיו הרפואיות הרבות הוא ממריץ את מערכת החיסון ומתאים למצבים של חולשה חיסונית ותשישות כרונית. צמח מחזק ומרומם, נוגד חרדה ודיכאון המגן על מערכת העצבים, ומגן על המוח מפני תהליכים דימנטיים, כלומר משפר תפקוד קוגנטיבי, על כן יתאים למצבים של הפרעה טורדנית כפייתית (OCD), הפרעות זיכרון, דמנציה ופרקינסון. הצמח גם נוגד אנמיה, נוגד דלקת ונוגד חמצון משמעותי. 

בנוסף, יש לצמח איכויות של אפרודיזיאק (מעורר מיני) והוא משפר את היצר והתפקוד המיני, מעלה את ספירת הזרע ואיכותו. 

לסיכום, זהו אחד הצמחים הנרשמים ביותר ע"י הרבליסטים עבור המטופלים שלהם. 

Ganoderma lucidum - פטריית ריישי 

פטריית ריישי היא הבולטת והחשובה מבין פטריות המרפא, הנקראות גם פטריות כוח ונחשבת לאחד מצמחי המרפא הנמכרים בעולם. 

זוהי פטרייה גדולה למדיי, בוהקת בצבעי אדום או שחור ומוצאה בסין, שם היא גדלה על גבי גזעי עצים. הריישי מקובלת לשימוש ברפואה הסינית מזה מאות שנים ומשם הגיעה גם לרפואות מסורתיות נוספת באזור המזרח הרחוק כמו יפן וקוריאה. במערב הפטרייה מעוררת עניין רב בשל הפעילויות הרפואיות הרבות והמגוונות שלה. 

הפטריה נחשבת לצמח מרפא אדפטוגני, בעלת השפעה על בלוטת האדרנל ויכולת להגביר את סיבולת הגוף, פיזית ומנטלית למצבי דחק. הפטרייה מותווית למצבים של חולשה חיסונית, סטרס מתמשך, תחלואות  סינדרום X והיא אנטי סרטנית (מניעה ותמיכה). ההשפעה שלה מגוונת משום שהיא פועלת על מספר מערכות גוף במקביל: 

מערכת העצבים - אותה היא מזינה ומחזקת, מרגיעה ומשפרת תפקוד קוגנטיבי. מתאימה למצבים של מתח מתמשך, אי שקט, נדודי שינה, תשישות,חולשה וחרדה. 

מערכת החיסון - נוגדת אלרגיה, משפעלת את מערכת החיסון. מתאימה למגוון מצבים של אלרגיות עונתיות (קדחת השחת), אסתמה, מחלות אוטואימוניות ופיברומיאלגיה.

כבד - מורידה רמות שומנים/כולסטרול בדם, משקמת ומגינה על הכבד ולכן מתאימה לליקויים בתפקודי כבד.

לב ודם -  מורידה לחץ דם, נוגדת טרשת עורקים, נוגדת קרישיות בדם

אנדוקריני (בלוטת התריס, סוכר ואדרנל) - מאזנת בלוטת תריס (תת פעילות ויתר פעילות), מורידה רמות סוכר בדם ומשפרת את ניצול האינסולין והגלוקוז בתאים, לכן הצמח יתאים ביותר למצבים של יתר סוכר בדם וסכרת, מזינה את בלוטת האדרנל, תומכת בהגדלה שפירה של הערמונית.

Untitled_Artwork (21).jpg

Eleutherococcus senticosus - ג'ינסנג סיבירי 

Untitled_Artwork (24).jpg

שיח קוצני ממשפחת הקיסוסיים הגדל בעיקר באזור מזרח סיביר, קוריאה ובסין.

אופי פעילותו של הג'ינסנג הסיבירי דומה במהותו לזה של הג'ינסנג הקוריאני ומכאן קיבל את שמו, אך צמח זה נחשב למתון יותר וממריץ פחות ולכן מתאים לטיפול במגוון רחב יותר של אנשים.

ברפואת הצמחים המודרנית הצמח נחשב לאדופטוגן והוא תומך ביכולת העמידות של הגוף בהתמודדות עם שינויים והוא מקובל לטיפול בתופעות של מתח ותשישות מתמשכים. הצמח מחזק ומזין את מערכת העצבים, משפר תפקוד מנטלי, נוגד דיכאון ומוריד רמות סוכר בדם. הצמח מותווה למצבים ממושכים של סטרס, דיכאון, הפרעות זיכרון וקשב, סוכרת, חולשה חיסונית, פיברומיאלגיה ודלקות מפרקים. 

Panax quinquefolius  - ג'ינסנג אמריקאי

צמח עשבוני, גם הוא ממשפחת הקיסוסיים, הגדל תחת עצים באזורים מיוערים. מוצאו במזרח ובמרכז אמריקה הצפונית. כיום הצמח גדל בעיקר בגידול חקלאי ושורשו נאסף כעבור 6 שנים. הג'ינסנג האמריקאי נחשב למתון יותר ולפחות חם וממריץ מבין שלושת הג'ינסנגים. ברפואת הצמחים המודרנית הוא מקובל כאדפטוגן ומתווה לשימוש בעיקר בתסמונת גיל המעבר ולטיפול בנשים חסרות וחלשות. 

הצמח מחזק ומזין את מערכת העצבים, מקדם אסטרוגן ובעל יכולת להקשר לקולטני אסטרוגן בגוף, אנטי סרטניף נוגד חמצון, משפר את פעילות שריר הלב ומוריד רמות סוכר בדם. יש לו זיקה למערכת העיכול ולכן יתאים גם במצבים של חולשת מערכת עיכול, מתחת מתמשך, תסמונת גיל המעבר, תשישות וחולשה, אנמיה, דיכאון וכושר ריכוז לקוי.

Untitled_Artwork (20)_edited.jpg

Glycyrrhiza glabra - שוש קירח (ליקוריץ)

Untitled_Artwork (22)_edited.jpg

אזור הגידול הטבעי של הצמח הוא באירופה, הודו ובמזרח אסיה, גדל בר גם בישראל.

השם גליצרייזה מקורו ביוונית ומשמעותו "שורש מתוק" המרמז על טעמו המתוק בשל מרכיב בצמח הנקרא גליצריזין ומתוק פי 500 מקנה סוכר על אף שאינו מכיל סוכר כלל. 

שורשו של השוש הקירח הינו אחד מצמחי המרפא העתיקים והנפוצים ביותר לשימוש. לפי הרפואה הסינית מיוחסת לשוש השפעה על 12 המרידיאנים (העוברים בכל הגוף), כלומר משפיע על כל מערכות הגוף ולכן הוא נפוץ במספר רב מאוד של פורמולות סיניות. 

ברפואת הצמחים המודרנית, שימושיו העיקריים של הצמח הם במערכת הנשימה, העיכול וכצמח אדפטוגן. 

רכיבים פעילים בצמח דומים במבנה שלהם להורמונים סטרואידים אנדוגניים ובכך הצמח מסייע לגוף בהזנה ושיקום של בלוטת האדרנל. פעילותו האדפטוגנית של הצמח נובעת למעשה מיכולותו להעלות רמות קורטיזול בסרום ולהיטיב עם אנשים הסובלים ממחלות בהן יש ירידה ברמות הקורטיזול או אנשים הסובלים מאי ספיקה של בלוטת האדרנל (תת קלינית) ומתסמינים של תשישות כרונית. חלק מההשפעה של פיעלות זו היא גם העלאת לחץ הדם ואצירת נתרן, לכן הצמח מותר לשימוש במינונים נמוכים יחסית. עוד פעילויות רפואיות של הצמח - נוגד אלרגיה, נוגד דלקת משמעותי, נוגד חמצון, משקם רקמות ריריות, נוגד עווית למערכת העיכול, מוריד רמות כולסטרול וסוכר בדם, משפר גמישות של כלי דם, מקדם אסטרוגן, מגן על הכבד ותומך בתהליכים של ירידה במשקל.

קשב וריכוז

קשב וריכוז

Humulus lupulus - כשותנית (הומולוס לופולוס)

Untitled_Artwork (15)_edited.jpg

הכשותנית הינו צמח מטפס רב-שנתי ממשפחת הקנביים שמוצאו הטבעי במזרח אירופה ומערב אסיה. כיום הוא מגודל הכי הרבה בגרמניה. הצמח מקובל במשך שנים רבות כמרכיב בייצור בירה לצד השימוש הרפואי המסורתי. 

ברפואת הצמחים המודרנית משמש הצמח בעיקר כמרגיע עצבי ופעילותו על מערכת העצבים נרחבת. בנוסף, הצמח בעל זיקה עיכולית בזכות נוכחות של חומרים פעילים נדיפים ומרירים המותווים לפעילות נוגדת עווית במערכת העיכול. הצמח מתאים למצבים של אי שקט, חרדה, היפראקטיביות, תסמונת המעי הרגיש (IBS), כאבי בטן עוויתיים ונדודי שינה. יתר על כן הצמח הוא מוריד לחץ דם, נוגד חמצון ונוגד דלקת, מקדם אסטרוגן ויתאים למצבים של חוסר איזון הורמונלי, כגון כאבי וסת, PMS , תסמונת גיל המעבר וחוסר בחלב אם. בשנים האחרונות מרכיביו הפעילים לופולון וקסנתהמול נחקרו כנוגדי סרטן למעי הגס, הערמונית והשד.  

Scutelaria lateriflora - קערורית אמריקאית (סקוטלריה) 

הקערורית הינו שיח ירוק עד ואזור גידולו הטבעי הוא צפון אמריקה. הצלחתו של הצמח בקרב מטפלים הרבליסטים הובילה להעתקה של גידוליו גם לצפון אירופה.

ברפואת הצמחים המודרנית משמש הצמח למגוון הפרעות עצביות. הוא נחשב לעדין ומקובל לשימוש גם בילדים. הצמח מחזק ומזין את מערכת העצבים, מעכב עצבי, מרגיע, נוגד חרדה ונוגד עווית לשרירים ויתאים בעיקר למצבים של הפרעות קשב וריכוז, היפראקטיביות, חרדה ואי שקט.

Untitled_Artwork (14).jpg

Ginko biloba - גינקו דו-אונתי

Untitled_Artwork (16)_edited.jpg

גינקו בילובה הוא עץ גבוה שבשיאו מגיע עד 35 מטרים. העץ הוא מאובן חי, מאריך שנים ולמעשה גילו נאמד בכ- 200 מיליון שנה (בן תקופת הדינוזאורים!) ובשל כך הוא נחשב לצמח העתיק ביותר ששרד על פני כדור הארץ. מוצאו בסין וזרעיו מקובלים מאוד לשימוש במסורת הרפואה הסינית כבר קרוב ל- 5000 שנים. 

ברפואת הצמחים המודרנית מקובל להשתמש דווקא בעליו של העץ. השימוש בעלים הינו חדש ומקורו במחקרים שהחלו בשנות ה-60' והדגימו השפעה נוגדת חמצון החוצה את מחסום דם מוח (BBB) ובמחקרים מאוחרים יותר זוהתה השפעתו החיובית על מערכת הדם, הלב והעצבים מה שהפך אותו להיות אחד הצמחים הנחקרים ביותר. הגינקו נחשב לממריץ זרימת כלי דם, מחזק כלי דם, משפר זרימת דם למוח, משפר תפקוד קוגניטיבי, נוגד פרכוסים והוא מקובל לשימוש במצבים של הפרעות זכרון, כושר ריכוז לקוי, חולשת מערכת העצבים, טרשת עורקים, ורטיגו טינטון ואפילפסיה. 

Bacopa monnieri - Brahmi - פשטה שרועה

צמח הבקופה הינו שיח רב שנתי המתפתח על פני המים ומקובל מאוד לשימוש ברפואה ההודית (איור-ודה) זה כ- 3000 שנים. משמעות שמו של הצמח בסנסקריט (Brahmi) הוא: "מרחיב את התודעה". מוצאו בהודו ומשם הוא התפשט לאזורים טרופיים ברחבי אסיה ודרום אמריקה ואף לישראל באזורי רמת הגולן, עמק הירדן והבקעה אך מאוד נדיר למצוא אותו.

לפי רפואת הצמחים המודרנית הצמח נחשב אדפטוגן, בעל השפעה המשפרת את מנגנוני ההסתגלות של הגוף במצבי דחק. הוא מחזק ומזין את מערכת העצבים, מרגיע, משפר תפקוד קוגניטיבי ונוגד חרדה. הצמח מקובל לשימוש בעיקר למצבים של הפרעות קשב וריכוז, הפרעות זיכרון, חרדה, סטרס ותשישות כרונית.

Untitled_Artwork (13).jpg
הפרעות שינה

הפרעות שינה

Passiflora incarnata - שעונית (פסיפלורה)

Untitled_Artwork (27).jpg

השעונית הוא צמח מטפס רב שנתי שמגודל מסחרית לשם פירותיו האכילים. מוצאו של הצמח באזורים הטרופיים של אמריקה הדרומית ובמספר מדינות בארה"ב. 

לצמח מסורת ארוכה ומתועדת היטב של שימוש לצורכי רפואה ולשם כך הוא נאסף בתקופת הפריחה.

ברפואת הצמחים המודרנית פסיפלורה נחשב לצמח עדין לטיפול במצבים הנובעים מעודף פעילות עצבית. הוא מוריד לחץ דם, מרגיע, משכך כאבים ומשרה שינה ולכן יתאים בעיקר למצבי חרדה, אי שקט ונדודי שינה.

Eschscholzia californica - פרג קלינפורניה 

פרג קליפורניה הוא שיח פרחוני רב שנתי עם פריחה כתומה. מוצאו בארה"ב ובמקסיקו ויש לו חלק חשוב בתרבות האמריקאית הפרח הלאומי של מדינת קליפורניה.

ברפואה המסורתית של הילידים האינדיאנים הצמח שימש כמרגיע כללי ומשכך כאבים ורפואת הצמחים המודרנית עושה בו שימוש דומה.

הצמח מקובל לשימוש כמעכב עצבי, מרגיע, משכך כאבים, משרה שינה ונוגד חרדה והוא מותווה בעיקר למצבים של אי שקט, נדודי שינה וכאבי ראש.

Untitled_Artwork (28).jpg

Zizyphus spinosa - שיזף סיני חמוץ (זיזיפוס) 

Untitled_Artwork (30).jpg

מוצאם הקדום של מיני השיזף הוא ככל הנראה מהאזורים החמים והיבשים של אפריקה ומשם הועברו ע"י בני האדם למזרח התיכון, להודו ולסין. זרעיו של השיזף החמוץ נפוצים מאוד בשימוש ברפואה הסינית המסורתית והצמח מוגדר כ"מזין של הלב" וכצמח "מרגיע נפש".

ברפואת הצמחים המודרנית זרעיו של השיזף מקובלים לשימוש לטיפול בהפרעות שינה, הורדת לחץ דם, מצבי חרדה והזעה מוגברת. הצמח מחזק ומזין את מערכת העצבים, משכך כאבים, משפר תפקוד מנטלי, מרגיע, מרומם, נוגד חרדה ומשרה שינה. יתאים גם למצבים של סחרחורות על רקע של ורטיגו וכנוגד פרכוסים להתקפי אפילפסיה.

Lactuca - Wild Lettuce - חסת המצפן

חסת המצפן הינו שיח פראי הגדל בישראל ומוצאו באסיה ובצפון אפריקה. 

במסורת, הצמח שימש את המצרים הקדמונים כצמח מרגיע ובמאה ה- 19 החל השימוש בצמח בארצות הברית, שם הוא הוכר כסם (תרופה) והושווה בפעילותו המרגיעה ומשככת הכאב לאופיום.

החלק בשימוש בצמח הוא העלווה. המיץ החלבי היוצא מגבעול הצמח נקרא Lactucarium ומיוחסת לו השפעה מרגיעה על מערכת הנשימה בדומה לתרופות קודאין ומורפין אך בעוצמה חלשה יותר וללא חשש להתמכרות לחומריו הפעילים לאורך זמן. 

ברפואת הצמחים המודרנית הצמח נחשב לבעל עוצמת פעילות בינונית והוא מותווה לטיפול בבעיות הנובעות מפעילות עודפת של מערכת העצבים. הצמח נחשב למעכב עצבי, מרגיע, משכך כאבים, משרה שינה, נוגד חרדה, נוגד עווית ונוגד שיעול. הוא יתאים לשימוש במצבים של שיעול מגורה ועוויתי, נדודי שינה, אי שקט, היפראקטיביות וחרדה.

Untitled_Artwork (29).jpg
מידע נוסף

לקריאה נוספת על צמחים ותהליכי ריפוי טבעיים במערכות הגוף השונות מוזמנים לאתר נטורופדיה

מידע נוסף - חלופות לאשפוז פסיכיאטרי

מרכז צמחי הנפש דוגל בגישה הומנית והוא חלק מהזרם הדיאלוגי של בריאות הנפש בישראל. את הגישה אנו חולקים עם הבתים המאזנים, אשר הוקמו כחלופות אשפוז לשלב האקוטי של משברים נפשיים.

רשימת הבתים המאזנים מתעדכנת האופן שוטף באתר משרד הבריאות, ניתן להוריד אותה בקישור הבא:

https://www.gov.il/he/departments/publications/reports/ballancing-homes

 

בנוסף, קיימים בישראל מספר צוותים לאשפוז בית, עבור אנשים שלא מעוניינים באשפוז מלא. 

צוותים אלו כוללים את Outreach, מרחבים, הקול שבפנים וגם את שירותי אשפוז הבית של קופות החולים עליהם ניתן לקרוא כאן:

https://www.kolzchut.org.il/he/%D7%90%D7%A9%D7%A4%D7%95%D7%96_%D7%91%D7%99%D7%AA_%D7%A4%D7%A1%D7%99%D7%9B%D7%99%D7%90%D7%98%D7%A8%D7%99

 

במקרים פחות אקוטיים, אשר אינם דורשים אשפוז אך מצריכים התערבות של צוות טיפולי רחב, מרכז צמחי הנפש ממליץ על מטפלי הדיאלוג הפתוח, עליהם ניתן לקרוא באתר של עמותת "דיאלוג פתוח ישראל" 

https://www.opendialogue.co.il/

המידע והתכנים שבאתר זה אינם מהווים תחליף לייעוץ מקצועי. הם נועדו לספק אינפורמציה בלבד ואינם בגדר המלצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה.
מידע זה אינו מהווה התוויה רפואית ו/או תחליף לכל טיפול רפואי/תרופתי אחר.
בכל שאלה רפואית על המשתמש להיוועץ ברופא המטפל.  

bottom of page