עזרה בדרך
להיות בן אנוש, ובמיוחד בישראל בתקופה הזאת, דורש להיפגש שוב ושוב עם משברים, שלנו או של הקרובים לנו.
על רקע קיטוב חברתי, מציאות כלכלית מאתגרת, קושי במציאת משמעות ושייכות שמלווה את העידן שלנו וכמובן מלחמות וחוסר אונים, אנחנו עדים גם לפני ובמיוחד אחרי ה 7/10 לעליה חדה בחרדה ודיכאון ושימוש חסר תקדים בתרופות פסיכיאטריות.
משפחות רבות בישראל נתקלות בצורך להתמודד עם מצבי קיצון נפשיים כמו התפרצויות זעם, התקפים פסיכוטיים, הסתגרויות ארוכות ואף אובדנות.
את הספר "עזרה בדרך" הוצאנו כדי לתת מענה לכל מי שחווה מצוקה רגשית ולא יודע איך לגשת אליה, או אל האדם שחווה אותה.
החיים מגיעים יחד עם מצוקה נפשית, כדי להתגבר עליה, אנו נדרשים להכיר בה, לקבל אותה ולגשת אליה באופן המיטיב ביותר המתאפשר לנו.
לקחת אחריות על עצמנו, לדעת איך לגשת אל פנימיותנו, וללמוד איך להיות עם היקרים לנו בשעותיהם הקשות. הספר הזה נועד לספק את הכלים האלו לכל אחד.
בעקבות המשבר האישי שעברתי, הבנתי שללכת ללמוד שיטות שמגדירות אותי כחולה זה לא אפשרות מבחינתי, החלטתי ללמוד דרך אנשים שאני מעריך.
בעצם, לערוך את “עזרה בדרך", הייתה הדרך שלי ללמוד עוד על איך לגשת אל עצמי ואל אחרים שנמצאים במצבים רגישים. איך למצוא את השביל אל הלב בין הטיפות הכבדות של כל הטעויות שכבר עשינו.
איך מנתבים את הרגשות הכי עוצמתיים אל מקום בו מתאפשר שינוי, או ריפוי?
פניתי לכל מי שחשבתי שהאדם שהוא משמעותי יותר מהשיטה שהוא מייצג, או התארים שהוא מחזיק.
אנשים שנמצאים בשדה הטיפול כי הלב שלהם במקום הנכון ומכירים את הקשיים הנפשיים לא רק מתוך השנים על ספסל הלימודים אלא ממש מתוך עצמם והמקומות הפנימיים בהם הם ביקרו.
במסע שלי להתמודדות עם פוסט טראומה ובתוך העולם של הטיפול הנפשי, פגשתי את המשפחות, את בני הזוג ואת הילדים של מי שחווה משבר, והרגשתי את הצורך ביצירת מבוא בסיסי לאפשרויות הרבות הטמונות בתמיכה ראשונית של אדם קרוב וכמובן ביכולת שלנו לגשת את תחום הנפש ולהתחיל להבין אותו - על מנת לעזור לעצמנו.
הספר מכיל 15 פרקים שנכתבו בידי אנשי מקצוע המומחים בתחומם, עם אמירה ייחודית ונוקבת.
כל אחד מהם מספק נקודת מבט חדשה ומרעננת על איך לגשת אל משבר נפשי שלנו או של הקרובים לנו.
בכל פרקי הספר ישנה הזמנה להכרה שהעולם בו אנו גדלים וחיים אכן לא תמיד בריא לנו, אך את מנגנוני ההגנה שפיתחנו מפניו לא כדאי לראות כמחלה – אלא כמצב, זמני (גם אם הוא יכול להיות ארוך), אשר טומן בתוכו את האפשרות לריפוי וצמיחה מתוך הקושי.
העיקרון המנחה שרובנו מציעים בספר טמון באפשרות לשהות עם הקושי ועם האדם שחווה אותו, ולא לעמוד מולו בניסיון לפתור את הבעיה.
הספר הזה מיועד קודם כל גם לקריאה עצמית, של כל מי שמתמודד עם קושי מסוים בתוכו שהוא לא יכול להתגבר עליו בכוחות עצמו.
אנו מזמינים אתכם לראות את כותבי הספר, או את הפרק המיוחד שמדבר אליכם כמעין קול קטן בתוככם שרוצה להיות שם עבורכם, יחד איתכם, בתוך הסערה.
למי מומלצת הקריאה בספר ?
למטפלים שרוצים כלי זמין ונגיש למטופלים שלהם, במיוחד בתחילת הדרך.
למי שמחפש עוד נקודות מבט להסתכלות על משברים נפשיים מעבר לנקודות המבט המוכרות.
למי שמישהו קרוב אליו נמצא במשבר ורוצה לדעת איזה עזרה הוא יכול להושיט לו.
למי שנמצא במשבר נפשי בעצמו ורוצה לשמוע על עוד אפשרויות העומדות בפניו.
למי שמאמין שלקיחת אחריות ועזרה עצמית הם משמעותיים במסע הריפוי.
למנהלי אירגונים ועמותות שרוצים לתת לעובדים שלהם מתנה אדירה לחיים שלהם ושל האנשים שהם מלווים.
למי שהוא או הקרובים לו חווים משברים כמו פרידה קשה, טלטולים במהלך החיים, או אובדן.
לכולנו.
פרקי הספר והכותבים
ד"ר רננה שטנגר אלרן - מצפן פנימי בעין הסערה : קולות של ניסיון
התמודדה בעצמה עם אתגרים נפשיים, לפני שהפכה לאחת ממובילות תחום הידע מניסיון בישראל. מעבר להקשבה לצרכים הבסיסים של האדם בזמן המשבר, רננה מזכירה לנו שאת הדרך הזאת צריך לעשות עם הרבה חמלה, ושכדאי להתחיל עם חמלה כלפי עצמנו. רננה מכירה בכך שהטיפול מתחיל בנכונות של האדם לעבור אותו, אם כי דווקא מניסיונה האישי היא מראה כי ההתנגדות לטיפול מעידה לעיתים על כוח חיים בריא, מסוגלות ואף רצון לעצמאות.
פרופ’ פסח ליכטנברג - הרהורים על הטיפול התרופתי בפסיכיאטריה
אחד הפסיכיאטרים המוערכים והחדשניים בישראל. פסח סוקר את הרקע לשימוש הנרחב שיש היום בכדורים פסיכיאטרים, את האכזבה מהחלום שהכדורים יעלימו את הסבל האנושי ומנתח את ההשפעה שכן יש להם. פסח מציע בפרק מעין מדריך מקוצר לגבי אופי המפגש עם הפסיכיאטר, בכדי שבמידת הצורך, הכלי התרופתי יהיה חלק ממסע הריפוי ולא יכשיל אותו חלילה.
סימונה חנוך מצליח - הדכאון ככוח מרפא
כתבה את הספר אגדות המוות ההפיך, עוסקת בפרק שלה בכוחו המרפא של הדיכאון. סימונה רואה בדיכאון מנגנון תרפויטי שהנפש מפעילה בכדי לתקן שסע פנימי שאין לה שום דרך אחרת להתגבר עליו. היא מדגימה את הידע הזה דרך מיתוסים ואגדות, המהווים לתפיסתה קפסולות על זמניות של ידע אנושי המועבר מדור לדור
ד"ר משה פרחי - מדריך לעזרה ראשונה נפשית בזמן אירוע על פי מודל מעש"ה
פיתח ביחד עם משרד הבריאות את מודל מעש"ה, שיתואר בפרק שלו בהרחבה. משה מציע גישה מאוד מעשית ופשוטה להתמודדות עם אירוע טראומתי, ממש בזמן האירוע עצמו. לצערנו, נראה כי פרק זה צריך להיות חובה נלמדת לכל מגיש עזרה ראשונה נפשית, כלומר לכל אחד מאיתנו.
עו"ס זיו טל - התמודדות מיטיבה עם חרדה
פסיכותרפיסט שמתמחה בטיפול בחרדה וטראומה. זיו מסביר מהי חרדה, על מרכיבי העוררות שלה ועל המחשבות השליליות שמתלוות אליהם. הוא מעלה את האפשרות לקבל את החרדה, כדרך להתמודד ומציע לווסת אותה דרך קשיבות לגוף ותרגילי נשימה.
ליון גאי מאיר - התמודדות לאחר פגיעה מינית
ליון שרדה בעצמה פגיעה שהתרחשה בילדות וכיום מובילה את תחום הידע מניסיון בעמותת אנוש. התובנות שהיא מעלה שזורות בסיפורה האישי והיא מדגישה את התפקיד המרכזי שיש לסביבה הקרובה במסע הריפוי המתמשך שלאחר הפגיעה.
עו"ס אלון קפלן - ניווט בדרך להחלמה מהתמכרות מסעה של משפחה במשבר
אלון מנהל את היחידה האשפוזית לגמילה של עמותת מלכישוע, וטוען כי לב ההתמכרות לא נובע מהרצון לרדוף אחרי עונג, אלא מהרצון להימנע מכאב. מתחת להתמכרות עצמה, יושב פצע נפשי עמוק יותר, אליו צריך לגשת בכדי להתמודד לעומק עם הבעיה. אלון מציע קווים מנחים ליצירת מרחב בטוח ומכבד עבור המתמודד, ומתאר איך המשפחה יכולה לסייע לו להתגבר על הקושי.
ד"ר עומרי אברמוביץ - שיקומו של אדם כמסע לחזרה לחיים ויצירת משמעות
מהי גישת ההחלמה, מהו שיקום ואיזה מרכיבים צריך לקחת בחשבון כשניגשים לשלב היציאה וההתאוששות מהמשבר. בהמשך לתפיסה שעלתה גם בפרקים אחרים, גם שלב השיקום נשען על המשאב האנושי וגם הוא צופן בחובו תקווה כי מתוך המשבר אפשר לצמוח. עומרי פורס את המרכיבים העיקריים מבחינת התפקוד והזהות של האדם אחרי משבר ומספק מדריך מעשי ליצירת מעטפת שיקומית ביום שאחרי המשבר.
ד"ר יאיר צבעוני - מענה אנושי לבעיה אנושית
אתגרי הנפש הם תופעה אנושית (ולא רק רפואית) ולכן המענה אליהם צריך להיות אנושי אף הוא. יאיר מתאר גם את ההקשר החברתי של הקושי הנפשי ואת משמעות הניתוק מהחברה לפני, במהלך ואחרי המשבר. כחלק מהצוות המוביל של עמותת סוטריה, יאיר מביא עימו את הגישה העומדת מאחורי מהפכת חלופות האשפוז של השנים האחרונות, במסגרתה הוקמו כבר למעלה מעשרים בתים מאזנים ברחבי הארץ.
איתי אהרון זיו - משבר תודעתי כמנוף לצמיחה
הטענה המרכזית שעולה מהפרק היא כי כל משבר הוא ייחודי, ויש לו גורמים משלו ובעיקר – יש לו מטרות משלו. הרעיון הוא שהתודעה מתנפצת כאשר הנפש דורשת שינוי שלא ניתן לעשות בדרך אחרת. למשבר יש לא רק סיבה, אלא תוצאה אפשרית וכאשר מתחילים להתמקד בה, אפשר לנתב את תהליך הריפוי אל עבר צמיחה והתפתחות.
עו"ס לילה מאיה חפר - העץ והיער - על הטיפול המערכתי משפחתי במשברים נפשיים ובמצבי חיים.
כותבת על טיפול משפחתי-מערכתי ואיך הוא יכול לסייע בשעת המשבר. כסמנכ"לית של דיאלוג פתוח ישראל, לילה מובילה שינוי תפיסה עמוק בעולם בריאות הנפש. הפרק שלה מסביר את עקרונות הפעולה של הגישה הדיאלוגית לטיפול ומשמש מדריך מעשי לבניית רשת תמיכה סביב המשבר, המסביר איך לבקש עזרה וכיצד להגיש אותה.
ג’ודיתה בן דוד - השיבה הביתה
נחשבת למומחית בינלאומית לטיפול בטראומה. מעבר להכשרתה הטיפולית, ג’ודיתה מגיעה עם רקע משמעותי של תרגול והנחיית מדיטציית מיינדפולנס והיא מציעה כלים מגוונים בכדי לפרוק את האנרגיה הטראומתית מהגוף ולאפשר למערכת העצבים להתווסת. ההתמקדות בהיבט הגופני של מצב הקצה הנפשי נכונה לא רק לאחר אירועים טראומתיים מובהקים, כך שפרק זה נותן לנו ידע שימושי שניתן להיעזר בו במצבים שונים.
ד"ר שירי דניאלס - "אין לי כוח לחיים האלה". עזרה ראשונה נפשית במצבי סיכון לאובדנות - מדריך מעשי
המנהלת המקצועית הארצית של עמותת ער"ן, כתבה מדריך מעשי להתמודדות עם אובדנות. שירי פורטת מספר עקרונות בכדי לפתח מודעות לגורמי סיכון ורגישות למצוקה, מציעה כללים מנחים לניהול שיחה עם אדם אובדני ומסבירה כיצד מעריכים ראשונית את הסיכון לאובדנות
ד"ר אור הראבן - על מצבי הסתגרות ובידוד חברתי והתמודדות איתם
הקים את אאוטריצ’ (Outreach), והחל יחד עם שותפיו לבקר אנשים במצבים פיזיים ונפשיים שונים, אשר חלקם לא יצאו מבתיהם זה שנים. אור החל להתעמק בתופעת ההסתגרות, אשר נראית כתגובה בפני עצמה למציאות החיצונית והפנימית של האדם. הוא חקר את ההסתגרות גם במסגרת עבודת הדוקטורט שלו ומצא כי ישנם כמה גורמים שעשויים להוביל אליה, ובאותה עת יש לתופעה השלכות ייחודיות, לא רק על האדם המסתגר אלא גם על סביבתו. אור מציע עקרונות מנחים להתמודדות עם התופעה ונותן תקווה, מתוך ניסיונו הטיפולי, כי מצבים אלו יכולים להשתנות, גם אחרי שנים לא מעטות.
ניר תדמור - משברים נפשיים המתעוררים לאחר חוויות פסיכדליות
שותף מייסד בפרויקט חוף מבטחים ועמותת לב בטוח, כותב על המאפיינים הייחודים של החוויה הפסיכדלית, מה לעשות כאשר אדם קרוב אלינו חווה מצוקה בעקבות השימוש ואיך לייצר עבורו מרחב תומך שיאפשר לו לנחות בצורה מיטיבה מהחוויה. בניגוד לעבר הלא רחוק בו השימוש נתפס כבעיה שעלולה לעורר קשיים נפשיים - כיום, אפשר כבר לומר כי השימוש בחומרים אלו עשוי להיות גם חלק מהפתרון לאתגרים הנפשיים הרווחים בתקופתנו. אולם ההבדל בין הסיכוי לסיכון טמון באופן השימוש בחומרים אלו, ושילובו כחלק מתהליך טיפולי או התפתחותי מעמיק ומושכל.
המלצות על הספר